Zo kun je vlees perfect garen op de BBQ
Het bbq seizoen kan ons niet vroeg genoeg beginnen! Maar eigenlijk ook niet laat genoeg eindigen. Wij barbecuen het liefst het hele jaar door: van zomer tot winter! Tegenwoordig is dat ook een stuk makkelijker geworden met de komst van de populaire ei-vormige bbq’s. Zo kun je in de winter je bbq ook gemakkelijk op temperatuur houden. In deze blog vertellen we je graag meer over hoe je vlees perfect kunt garen op de bbq, maar ook welk vlees je hiervoor het beste kunt kopen.
Kies voor vet vlees
Een bbq begint bij het kiezen van diverse soorten vlees. Om het goed te kunnen garen op de bbq kun je het beste kiezen voor vlees met een hoog vetgehalte. Het vet is namelijk de smaakmaker van het vlees, maar zorgt ook ervoor dat de kruiden in het vlees wordt opgenomen. Als je vlees met weinig vet hebt, dan zal het allemaal vrijwel hetzelfde smaken. Verder zorgt het vet ervoor dat het vlees mals en sappig wordt. Het vet in het vlees zal tijdens het garen op de bbq zacht worden en soms geheel verdwijnen. Hierdoor wordt de structuur van het vlees wat losser. Tot slot zorgt het vet ervoor dat het vlees tijdens het garen wordt beschermd. Als je mager vlees zou kiezen, zal het sneller droog worden. Daarom kun je het beste voor vet vlees kiezen. Daarbij heb je de keuze uit diverse soorten vlees, denk aan bijvoorbeeld:
● Hamburgers
● Kipfilet
● Kipsaté
● Worsten
● Biefstuk
● Entrecote
Vind je het lastig om te bepalen welk vlees je het beste kunt kiezen? Dan kun je bij de meeste supermarkten kiezen voor vlees dat voorzien is van een bbq sticker! Zo wordt het een stuk makkelijker en bovendien hoef je dit vlees vaak ook niet meer zelf te marineren.
Gebruik een kerntemperatuur meter
Om een stukje vlees perfect te kunnen garen is het belangrijk om de kerntemperatuur in de gaten te houden. Dit kun je doen met een speciale temperatuur meter die je in het dikste gedeelte van het stuk vlees steek. Wil je van het begin tot einde weten wat de temperatuur is? Kies dan voor een temperatuurmeter met een prikker aan een draadje. Deze meter is voorzien van een elektronisch scherm, waarmee je continue de temperatuur kunt monitoren. Het scherm laat je buiten de bbq hangen. Wil je liever af en toe eens controleren wat de temperatuur van het vlees is? Dan kun je kiezen voor een handmeter. Haal de deksel van de BBQ en steek de prikker in het dikste gedeelte van het vlees. Binnen een paar seconden weet je wat de temperatuur is en of het gaar is.
Hoe weet je of het gaar is?
Of je vlees gaar is hangt af van een aantal factoren en is dus vrij moeilijk te zeggen. Het hangt helemaal af van het soort vlees en gewicht daarvan. Ook spelen je persoonlijke voorkeuren hierin een rol. Waar de één kiest voor lekker doorbakken vlees, geeft de ander de voorkeur aan wat meer ‘rare’. Zie hieronder voor een overzicht van kerntemperaturen om het perfecte stukje vlees te garen op de bbq.
Soort vlees Rare Medium Well done
Rundvlees 50 - 52°C 60 - 63°C 70°C +
Lamsvlees 50 - 52°C 60 - 63°C 70°C +
Varkensvlees - 60 - 63°C 70°C +
Kippenvlees - - 70 - 72°C
Kalkoenvlees - - 70 - 72°C
Eend - - 67°C
Eendenborst 50 - 55°C 60 - 65°C
Laat het vlees rusten
Nadat je jouw stukje vlees van de BBQ hebt gehaald is het een goed idee het vlees nog even te laten ‘rusten’. Waarom is dit nou belangrijk? Vlees is eigenlijk een verzameling spieren die zich tijdens het BBQ’en aanspannen. Door deze beweging wordt het vocht naar buiten gedreven. Je hebt het vast wel eens gezien, dat het stukje vlees lekker sappig van buiten lijkt. Dit komt dus doordat het vocht zich grotendeels aan de buitenste randen van het vlees verzamelt. Als je het vlees na het barbecueën laat rusten, of iets laat afkoelen, verdeelt het vocht zich weer door het hele stuk vlees. Hoelang je het vlees moet laten rusten is afhankelijk van het formaat vlees. Over het algemeen geldt, hoe groter het vlees, hoe langer je het laat rusten.
Vegetarische gasten?
Natuurlijk kun je ook volop genieten van een vegetarische bbq. Ook in dat geval kun je eindeloos variëren op de bbq. In plaats van vlees kun je groente grillen of heerlijke groentepakketjes maken. Vergeet ook vooral niet de klassieker: gegrilde maiskolf. Je kunt de kolf met maisbladeren eromheen grillen, maar je kunt ze er ook afhalen. Verder behoren vleesvervangers natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het grillen van vegaburgers of vega spareribs. Kortom: ook voor de vegetarische gasten kun je van een bbq een feestje maken.
Steek de BBQ maar aan
Nu je weet op welk vlees je moet letten en hoe je het vlees kunt laten garen is het tijd om een bbq avond in te plannen. Haal je kookschort maar uit de kast en laat je verworven BBQ kunsten zien aan jouw gasten! Wil je de avond helemaal compleet maken? Dan kies je natuurlijk ook voor frisse salades en lekkere drankjes zodat je tot in de late avonduren nog heerlijk kunt natafelen en nagenieten van jouw malse stukjes vlees. Ook voor alle side dishes ben je bij ALDI natuurlijk aan het juiste adres. Hier vind je een uitgebreid assortiment om er een uitgebreide maar bovenal gezellige BBQ avond van te maken!